Efter Malmö FF lämnar Zlatan klubben för Ajax

Om Zlatan Ibrahimović från Sverige - En fansite

Våren 2001 skulle bli Zlatans Ibrahimovics sista tid i hemmalaget Malmö FF i juli samma år så bli Zlatan köpt av det nederlänska proffslaget Ajax. Aldrig för har det betalats så mycket för en skandinavisk spelare, klubben fick punga ut med hela 85 miljoner kronor och Ajax, Leo Beenhakker, fick ta emot mycket kritik för det dyra köpet. Zlatan kommenterade köpet med orden;
”Okej, jag hade hoppats på en rekordsumma . Jag hade velat gå för mer än John Carew, men det var en annan sak att få det svart på vitt. Det var svindlande. Det var 85 förbannande miljoner!”

Den legendariska holländske legendaren Beenhakker kommenterar det svindlande kontraktet med orden;
” – Målet gjorde att övriga från Ajax accepterade, om motvilligt att vi skulle göra en affär som var klubbens största genom tiderna. Jag fick min vilja igenom. Det var in i helvete mycket pengar!”
Klubbens fans ville ha utdelning för pengarna och Zlatans första tid i klubben blir riktigt jobbig och han får utstå mycket kritik.
”Första tiden i Ajax var ett helvete för Zlatan – och mig. Folk i och utanför klubben idiotförklarade mig som hade betalt så mycket pengar för ingenting, säger Leo Beenhakker”

Under sin första tid i klubben fick Zlatan lite speltid av tränaren Co Adriaanse när denne sparkades i November 2001 så tog tränaren Ronald Koeman över tränarrollen och Zlatan fick en ordinarie plats i Ajax uppställning som sedan vann ligan och cupen under säsongen 2001/2002. Ibrahimovic gjorde sex mål på 24 matcher under sin debutsäsong.

Under nästa säsong så gjorde Ibrahimovic hela två mål under sin Champions League-debut mot Lyon i september 2002. Under sin andra säsong i Ajax så gör han 13 mål och tar verkligen sin plats i laget. I Champions League så gör Ibrahimovic sammanlagt fem mål. Ajax slutar tvåa under denna säsong. Under nästa säsong, 2003, så blir Mino Raiola Zlatans agent. Denna säsong så tar Ajax tillbaka sin första plats då de under säsongen 2003/2004 vinner ligan. Ibrahimovic gör under den här säsongen återigen 13 mål på 22 matcher. Han har nu en självklar plats i laget och fansen älskar honom. Många menar att klubbens framgångar till stor del beror på värvningen av den svenska stjärnan. Världen börjar vid den här tiden att veta vem fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är. Den följande säsongen så hinner Ibrahimovic endast göra tre matcher för

Ajax innan flytten och karriären går vidare i Italien. Under dessa tre matcher så hinner Zlatan göra tre mål. I sin avslutningsmatch mot NAC Breda så gör Zlatan ett legendariskt mål som senare röstas fram till årets mål av Eurosports tittare. En fantastisk avslutning på den första tiden som proffs i Europa och många mer snygga mål skulle följa i framtiden. Men nu börjar ett nytt kapitel som proffs i den Italienska storklubben Juventus där han senare ska hamna i hetluften i den så kallade serie A-skandalen som nästan kom att förstöra Zlatan Ibrahimovics karriär som fotbollsproffs.